ΑρχήΗ ΕλιάΤο λάδιΚομποτάδεςΕικόνεςEπικοινωνία
  • Greek
  • English
Το λάδι

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί την κορυφαία ποιοτική κατηγορία του ελαιόλαδου και τη βάση για την δημιουργία όλων των ανώτερων ποιοτικά τύπων του ελαιόλαδου, όπως το βιολογικό το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. και το Π.Γ.Ε. Είναι χαμηλής οξύτητας και παραλαμβάνετε από τον καρπό της ελιάς με τη χρήση αποκλειστικά μηχανικών  και φυσικών μεθόδων, δηλαδή χωρίς καμιά επεξεργασία σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 27 βαθμούς κελσίου. Με τον τρόπο αυτό το ελαιόλαδο διατηρεί το σύνολο των φυσικοχημικών του ιδιοτήτων, όπως το άρωμα την έντονη γεύση, καθώς και όλα τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του. Το 70% της ελληνικής παραγωγής ελαιόλαδου (που σε ορισμένες περιοχές φτάνει το 90%) ανήκει στην ανώτερη ποιοτική κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου.

Το ελαιόλαδο συμβάλει :

  • Στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής .
  • Στη μείωση της κακής χοληστερόλης (ldl), χωρίς να επηρεάζει την καλή χοληστερόλη (hdl) ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση αθηρωματικής πλακάς στα τοιχώματα των αγγείων.
  • Στην προστασία του οργανισμού από σοβαρές ασθένειες όπως καρδιόπαθειες και σακχαρώδης διαβήτης.
  • Στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ελαιόλαδο συμβάλει :

  • Στον περιορισμό της πιθανότητας προσβολής από καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.
  • Στην πρόληψη γήρανσης των νευρικών κυττάρων.
  • Στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μέσα μηχανικά και επεξεργασία φυσική, ενώ η θερμοκρασία και ο φωτισμός δεν αλλοιώνουν τη σύστασή του. Το ελαιόλαδο είναι προϊόν απολύτως φυσικό που μπορεί να καταναλωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής του. Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98% ενώ αποδίδει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με όλα τα άλλα φυτικά έλαια που είναι το 9,3 για κάθε γραμμάριό του.

Αποτελεί τη βασικότερη πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή Διατροφή. Πηγές λιπαρών είναι όλα τα λίπη και τα βούτυρα, ζωικής και φυτικής προέλευσης. Τα λιπαρά φυτικής προέλευσης περιέχουν περισσότερα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και θεωρούνται φιλικά για τον οργανισμό και την υγεία, ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη. Σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά που περιέχουν μεγάλο αριθμό κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και τον οργανισμό.

Το ελαιόλαδο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι αποτελείται από 14% κορεσμένα λιπαρά, 11% πολυακόρεστα και 60-80% ελαϊκό οξύ. Παράλληλα περιέχει πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά τα μικροστοιχεία λειτουργούν αντιοξειδωτικά, τόσο για τον οργανισμό όσο και για το «σώμα» του ελαιολάδου. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από βλάβες που προέρχονται από την οξείδωση των ελευθέρων ριζών, ενώ παράλληλα μετατρέπουν το ίδιο το ελαιόλαδο σε ένα ανθεκτικό προϊόν προφυλάσσοντάς το από την οξείδωση (τάγγιασμα).